Search
  • dinomacek

Brancin pečen u soli


Za 4 osobe Vrijeme pripreme: 10 min Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min Ukupno vrijeme: 1 sat i 10 min Težina pripreme: Jednostavno

Pripremite većeg brancina kojeg ćete prije posluživanja filetirati. Pri tome imajte na umu da omjer soli i ribe treba biti otprilike 2:1. Na svaki kilogram soli upotrijebite oko 100ml vode, te 1 bjelanjak.

Dužina pečenja ribe ovisi o njenoj debljini. Izmjerite debljinu ribe na njenom naširem dijelu – za svakih 2,5 cm debljine, ribu pecite 10 minuta. To je opće pravilo koje vrijedi za sve vrste ribe.

Sastojci

1 očišćeni brancin (cca 1000g) 2 kriške limuna 2 grančice ružmarina 2 – 2,2 kg krupne morske soli

Bjelanjci od 2 jaja 100 – 120ml vode

Postupak

Ugrijte pećnicu na 220°C. Ribu posušite kuhinjskim ručnikom pa utrobu svake ribe napunite kriškom limuna i grančicom ružmarina. U velikoj posudi pomiješajte sol i vodu i bjelanjke. Voda će pospješiti formiranje nepropusne kore, a bjelanjci sljubiti cijelu masu. Na dno plitkog lima za pečenje rasporedite sloj soli (oko 1/3 ukupne količine) pa na nju položite ribu i prekrijte je ostatkom soli. Riba u potpunosti treba biti pokrivena solju, a na kori ne smije biti pukotina kako ne bi ulazio zrak.

Pripremljenu ribu pecite 50- 60 minuta. Kora od soli trebala bi biti potpuno tvrda i poprimiti krem odnosno svijetlo smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 5 minuta, a potom razbijte "oklop" velikim nožem. Pomoću kista odstranice sitnije kristale soli sa ribe i poslužite sa kriškama limuna i kombinacijom povrća na lešo ili na žaru.


137 views0 comments

MARFISH

Copyright IQ DIGITAL. 2020.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • YouTube Social  Icon